•• Celozrnné pečivo ••
Obilniny sa získavajú z pšenice, raže, ovsa a jačmeňa, ale aj z ryže, kukurice, prosa, pohanky a pod. Z obilnín sa vyrába predovšetkým pečivo, cestoviny, ovsené vločky, cornflakes a krúpy. Pečivo, obilniny, cestoviny a ryža sú veľmi dobrým zdrojom energie, ktorú naše telo vie ľahko a niekedy aj veľmi rýchlo využiť. Sú zdrojom vitamínov, minerálnych látok a vlákniny, ale záleží na tom, či dávame prednosť bielemu alebo celozrnnému pečivu, lúpanej či nelúpanej ryži, klasickým alebo celozrnným cestovinám.
Obilniny sú zdrojom rastlinných bielkovín, je však nutné upozorniť na jednu problémovú zložku – lepok. Niektorí ľudia, hovorí sa im celiatici, trpia neznášanlivosťou lepku, čomu sa hovorí celiakia. Takíto ľudia musia zo svojho jedálnička vyradiť potraviny, ktoré túto bielkovinu obsahujú - sú to výrobky zo pšenice, jačmeňa, ovsa a raže.
Prečo je celozrnné pečivo zdravšie?
Celozrnné výrobky majú omnoho vyšší obsah vlákniny, vitamínov skupiny B a minerálnych látok (železo, horčík). Ako názov napovedá, sú vyrobené z celozrnnej múky, ktorá vzniká pomletím celého zrna obilia vrátane šupky (takzvaných otrúb) a klíčku. Výrobky z bielej múky neobsahujú otruby ani klíček a dodávajú nášmu telu iba sacharidy (najmä škrob) a energiu.
Výrobky, ktoré obsahujú viac celozrnnej ako bielej múky, sú preto výživovo hodnotnejšie ako výrobky čisto z bielej múky.
Ako celozrnný môže byť označený iba ten pekársky výrobok, ktorý obsahuje najmenej 70 % celozrnnej múky. Čo výrobok obsahuje, zistíme u balených výrobkov z údajov na obale či etikete. Ak je v zložení výrobku uvedená na prvom mieste múka pšeničná (alebo ražná alebo iná) a celozrnná až na druhom mieste nejedná sa o celozrnný výrobok. Niekedy sa namiesto časti celozrnnej múky pridávajú do výrobkov otruby.
U nebalených potravín je to inak, u nich informáciu o zložení nenájdeme, a preto je potrebné informovť sa o zložení výrobku priamo v predajni.
Ako dlho skladovať celozrnné výrobky?
Krátko. Pri nákupe výrobkov z celozrnnej múky by sme mali pozorne sledovať dátum minimálnej trvanlivosti či dátum spotreby, pretože v celozrnnej múke dochádza po určitej dobe k žltnutiu tukov z rozomletých pšeničných klíčkov. Celozrnné výrobky môžu byť preto skladované kratšiu dobu, než na akú sme zvyknutí u výrobkov z bielej múky.
Zdroj:
Výživa ve výchově ke zdraví, výukový program pro pedagogy na 2. stupni ZŠ